Historie
Van oudsher was de Boschstraat voor Breda van aanzienlijk belang. Het Gasthuiseynde was al vòòr 1246 druk bewoond. Eeuwen geleden was het de straat die bezoekers vanuit Den Bosch toegang bood tot de stad. Via de Gasthuyspoort kwam je dan Breda binnen. Je passeerde een aantal imposante panden gebouwd door en voor gegoede burgerij en de middenstand.
Eerdere namen van de Boschstraat waren: Bij het Gasthuis (1338), Buiten die Gasthuijspoorte (1359 tot 1539), Gasthuyseynde (1526), Boscheind (1535) en Gasthuisstraat. Tussen 1639 en 1700 werden de namen Gasthuyseynde en Bosch-straet door elkaar gebruikt.
De Korte Boschstraat werd rond 1780 Onder de Uijleboomen genoemd en tot 1879 Bossche Boompjes (en heeft voor 1780 zelfs even Nieuwe Boschstraat geheten).
Dankzij historisch onderzoek van o.a. Jacques van Hooijdonk weten we veel van de ontwikkelingen in de Boschstraat van de dertiende t/m zestiende eeuw.
Het Gasthuis, later het Oudemannenhuis genoemd (later cultureel centrum de Beyerd, MOTI en nu Stedelijk Museum) bestond reeds in 1246. Vanaf 1628 was de Bredasche Brouwerij De Drie Hoefijzers gevestigd op nummer vijf. Daarnaast, op nummer drie, stond een prachtig pand van architect Van Bilzen. Aan de andere kant van de brouwerij, op de hoek van de Zwaanstraat, zat in vroeger tijd hotel De Zwaan; naderhand was er het Luxor theater gevestigd, het theater waaraan menig Bredanaar nog steeds prettige herinneringen bewaart.
Een van de mooiste panden van de straat is zonder twijfel “De Olyton” in Lodewijk XVI-stijl uit 1791, op nummer 35, oorspronkelijk van de familie Laurijssen, die het in de jaren vijftig van de vorige eeuw schonk aan de Cathechisten. Aan de overkant, op nummer 28 en 30, was heel lang hotel “La Couronne” gevestigd, het eerste hotel van de stad, dat echter eind jaren tachtig sneuvelde onder de slopershamer. Nog een markant pand; op de hoek van de Korte Boschstraat “huize ‟t Gasthuyseinde”, waar in de jaren vijftig bakkerij van Hoeck was gevestigd. De Boschstraat was ooit een straat met vele poorten en steegjes, een straat met boerderijen, de brouwerij en andere bedrijven.
Beroemde personen die in de Boschstraat hebben gewoond;
Petrus van Schendel, kunstschilder op Boschstraat 31 en 66 http://nl.wikipedia.org/wiki/Petrus_van_Schendel
Dries van Kuijk, aka Colonel Tom Parker, "manager" van Elvis Presley op Boschstraat 73b http://nl.wikipedia.org/wiki/Dries_van_Kuijk
Jan Ingenhoven, dirigent en componist op Boschstraat 66 http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Ingenhoven
Adriaen van der Donck, kleinzoon van de legendarische turfschipper Adriaen van Bergen, geboren ergens tussen 1618 en 1620 aan de Boschstraat. Hij is bijna zeker op nummer 57 (waar nu Lâle zit) geboren en heeft daar tot ongeveer twintig-jarige leeftijd gewoond. Hij vertrok in 1641 als jurist en pionier naar de enige Nederlandse kolonie in de Verenigde Staten genaamd Nieuw-Amsterdam (nu New-York).
Deze Adriaen geldt als een van de grondleggers van New York. Hij ontwierp - volgens het liberale Nederlandse model - een bestuurlijk stelsel dat door de Engelse veroveraars van Nieuw-Amsterdam werd overgenomen en tot de dag van vandaag door de stad New York wordt gehanteerd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaen_van_der_Donck
(for our American readers; Without Adriaen van der Donck (who was born in our Boschstraat in Breda the Netherlands and was your first District Attorny), the liberal and tolerant New York of today, would not exist)
Bloody Mary (echte naam Mary Read), (c.1690–1721), herbergierster, matroos en zeeroofster. Zij groeide op als jongen, want het gezin kreeg alleen een erfenis als er een zoon kwam. Op haar 13de werd ze schippersknecht, en later monsterde ze aan bij de Britse Marine. Toen ze verliefd werd op een collega namen beiden ontslag en begonnen een herberg in Breda, genaamd De Drie Hoefijzers. Uit het Stadsarchief Breda weten we dat die herberg in de Boschstraat lag tegenover de brouwerij op nummer 5.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Read
https://stadsarchief.breda.nl/BloodyMary
en
http://www.youtube.com/watch?v=U_ARWZPkGts
Lodewijk Napoleon ("iek ben konijn van Olland") heeft hier niet gewoond maar is op zondag 6 mei 1810 wel een keer door de Boschstraat gekomen met een koets met 10 paarden toen hij vanaf het toenmalige Departementaal Gerechtsgebouw aan het Kasteelplein (nu het pand Justinus van Nassau) waar hij het conflict tussen de katholieken en protestanten over het eigendom van de Grote kerk beslechtte, en van daaruit naar Den Bosch reisde. De enige weg vanuit Breda naar Den Bosch was dus onze Boschstraat.
Boschstraat in 1900;